Αναζήτηση

Πολιτισμός & παράδοση

Το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο του νησιού αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή ζωή των Παριανών. Από τις παραδοσιακές γιορτές και τα έθιμα μέχρι τους εορτασμούς των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών και των τοπικών αγίων, οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα παίζουν κυρίαρχο ρόλο. Οι Παριανοί, γνωστοί για τις μουσικές και τις χορευτικές τους επιδόσεις, εντάσσουν τον χορό σε όλες τους τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Και φυσικά γλέντι χωρίς φαγητό και ποτό δεν μπορεί να υπάρξει. Παραδοσιακοί ήχοι από την τσαμπούνα και το τουμπάκι, μουσική και χορός συνοδεία τοπικών εδεσμάτων, κρασιού και σούμας είναι η συνταγή επιτυχίας ενός πανηγυριού που δεν του λείπει τίποτα.

ekdiloseis01Τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού συνδυάζονται με θρησκευτικές γιορτές με το πιο γνωστό την αναπαράσταση της ζωής και των Παθών του Χριστού, το Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο. Σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Πάρο:

  • Απόκριες: Γλέντια διοργανώνονται σε διάφορα μαγαζιά αλλά και πολλοί τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν τις δικές τους βραδιές γλεντιού. Ακολουθήστε τους καρναβαλιστές της Νάουσας, της Μάρπησσας και της Παροικίας και χορέψτε γύρω από το παραδοσιακό Γαϊτανάκι στην Αλυκή.
  • Καθαρά Δεύτερα: Σε όλα τα χωριά στήνεται τρελό γλέντι γύρω από το παραδοσιακό σαρακοστιανό τραπέζι. Αυτοσχέδιοι χαρταετοί χρωματίζουν τον ουρανό της Πάρου, ενώ τα παιδιά φτιάχνουν την «Κυρά-Σαρακοστή», μια πάνινη κούκλα με επτά πόδια – ένα για την κάθε εβδομάδα νηστείας.
  • Μεγάλη Παρασκευή: Αναπαράσταση των Παθών στη Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό. Έθιμο που κρατά από τη Μάρπησσα, από το 1924, όπου οι νέοι και οι νέες των χωριών αναπαριστούν τα πάθη του Χριστού κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Αποκαθήλωση με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στην Παναγιά Εκατονταπυλιανή και στον Άη Γιώργη στα βράχια της Λαγκάδας. Μεσημέρι με "ρεβιθάδα" στον Πρόδρομο. Ώρες κατανυκτικές στο γραφικό Κώστο. Αργά το βράδυ συνάντηση επιταφίων στην Παροικία και στη Νάουσα. Ολονυκτία στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και στην ιστορική ανδρώα μονή της Λογγοβάρδας.
  • Παρασκευή του Πάσχα: Πανηγύρι Ζωοδόχου Πηγής στο Άσπρο Χωριό με γλέντι, χορό, φαγητό και κρασί.
  • 8 Μαΐου: Πανηγύρι Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Δρυό.
  • 23 Ιουνίου: Από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου στην Πάρο αναβιώνει το έθιμο του «Κλήδονα» κατά το οποίο οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές και καίνε τα Πρωτομαγιάτικά στεφάνια (τους «Μάηδες»). Τα άλματα πάνω από τη φωτιά εξορκίζουν τα κακά πνεύματα, ενώ μια άλλη παράδοση θέλει να αποκαλύπτεται στις ανύπαντρες ο μέλλοντας σύζυγος τους. Τα πιο γνωστά πανηγύρια γίνονται στον Πρόδρομο, στη Νάουσα και στην Αλυκή όπου οι θαλασσινοί μεζέδες και η παραδοσιακή μουσική κρατά μέχρι το πρωί.
  • Πολιτιστικό Πανηγύρι Αλυκής Πάρου: Ενεργοποιείται ένα τριήμερο κάθε χρόνο, και συγκεκριμένα κάθε Ιούνιο, με σκοπό να διοργανώνει εκδηλώσεις στην περιοχή της Αλυκής Πάρου, με τίτλο: "ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ" τιμώντας έτσι το έργο, και την μνήμη, του Ναξιώτη, μεγάλου μουσικού και συνθέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, που με επιλογή του έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, στην Αλυκή της Πάρου. Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν σκοπό να στείλουν το μήνυμα ότι ο Ελληνικός πολιτισμός δεν τελειώνει ποτέ, προβάλλοντας τη μουσική, τα έθιμα και τον τόπο μας και προσκαλώντας αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, κάθε λογής κουλτούρας και ύφους από όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
  • 2 Ιουλίου: Στην Νάουσα πραγματοποιείται η γιορτή του Ψαριού και του Κρασιού. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι τιμούν τη θάλασσα και τη γη που συντηρεί τόσες οικογένειες τόσα χρόνια.
  • 17 Ιουλίου: Αναβίωση της Τσαμπούνας στη Νάουσα.
  • 24 Ιουλίου: Εορτασμός της Αγίας Άννας στην Παροικία.
  • 6 Αυγούστου: Ανήμερα της γιορτής της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος» στη Μάρπησσα, ενώ στην Αλυκή πραγματοποιείται η «Γιορτή του Ψαριού», ως φόρος τιμής στη θάλασσα και τα ψάρια που θρέφουν δεκάδες ντόπιες οικογένειες.
  • 15 Αυγούστου: Η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή της Ορθοδοξίας, γιορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια στην Πάρο. Στην Παναγιά Εκατονταπυλιανή, λαμπρή η επίσημη θεία λειτουργία, ενώ το απόγευμα ακολουθεί μεγάλη παρέλαση και λιτανεία της εικόνας στον Παροικία. Το βράδυ η παραλία της Παροικίας φωτίζεται από τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα αλλά και από τα πλεούμενα τα οποία προς τιμή της Παναγιάς τιμούν τον εορτασμό. Ακολουθεί γλέντι, χορός, τραγούδι και άφθονο κρασί και φαγητό.
  • 23 Αυγούστου: Το Πανηγύρι των Πειρατών στη Νάουσα είναι η αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537. Κατά τη διάρκεια αυτής της επιδρομής εκλάπησαν οι γυναίκες των Ναουσαίων και δόθηκε μάχη για να τις κερδίσουν πίσω.
  • 27 Αυγούστου: Του Αγίου Φανουρίου. Γιορτή, χορός και μουσική στον Αμπελά.
  • 28 & 29 Αυγούστου: Εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Δέτη στο ομώνυμο μοναστήρι στον κόλπο της Νάουσας, (μέσα στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο) και στις Λεύκες, η γιορτή του «ΚΑΡΑΒΟΛΑ» ταξιδεύει τους επισκέπτες γαστρονομικά.
  • Αρχές Σεπτεμβρίου: Εορτασμός της Τράτας στην Παροικιά.
  • Αρχές Σεπτεμβρίου την Κυριακή προ του σταυρού:Εορτασμός Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης με εκδήλωση  αφιερωμένη στην Μικρασία με παραδοσιακούς Μικρασιάτικους χορούς, δρώμενα, και Μικρασιάτικα τραγούδια.
  • 8 Σεπτεμβρίου: Πανηγύρι της Πέρα Παναγιάς στα Μάρμαρα.
  • Φθινόπωρο: Γιορτή της σούμας (τοπικό τσίπουρο). Γύρω από τη φωτιά του ρακοκάζανου, θα ψηθούν τα ντόπια λουκάνικα και μπριζολάκια, τα χταποδάκια και τα φρέσκα καλαμάρια. Οι Παριανοί δοκιμάζουν τη νέα σούμα, γεύονται τους ντόπιους μεζέδες. Με τη συνοδεία της νησιώτικης μουσικής γλεντούν, τραγουδούν και χορεύουν. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για ένα μικρό πανηγύρι.
  • "Διαδρομές στη Μάρπησσα": Είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ στη Μάρπησσα της Πάρου. To φεστιβάλ έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας, πάνω στις οποίες αναπτύσσονται οι δράσεις του τριημέρου. Είναι σχεδιασμένο γύρω από τη βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» γεννήθηκαν από το όραμα μιας ομάδας εθελοντών διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων, που με κοινή συνισταμένη την αγάπη τους για αυτόν τον τόπο και τη διάθεση για προσφορά, επιδιώκουν να αναδείξουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του χωριού και των κατοίκων του. Η πρωτοβουλία μας έχει στόχο να ενθαρρύνει την ομαδικότητα και τη δράση των κατοίκων και των επισκεπτών, να βελτιώσει τις κοινωνικές σχέσεις και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων. Η ομάδα διοργάνωσης αποτελείται από 50 περίπου εθελοντές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων: Αρχιτέκτονες, γραφίστες, παιδαγωγοί, φιλόλογοι – μεταφραστές, μουσικοί, καλλιτέχνες, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, προγραμματιστές. Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα επισκεφθείτε www.stimarpissa.gr!

   

  ekdiloseis02

   

  Όλη τη χρονιά, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και ο Δήμος Πάρου, διοργανώνουν πάρα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες, εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, εργαστήρια τέχνης και πολλά άλλα.

  Για την καλύτερη ενημέρωσή σας για τα πολιτιστικά δρώμενα, μπορείτε να επικοινωνήσετε δωρεάν με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου στο τηλέφωνο +30 2284360167. Επιπλέον, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους παρακάτω κατά τόπους πολιτιστικούς συλλόγους

  • «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ» Πολιτιστικός Σύλλογος Πάρου

   

  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  Web: www.archilochos.gr

  • Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου»

  Τηλ: +30 2284052284, +30 2284051724

  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  Web: www.users.otenet.gr/~parofolk/naussa.htm

  • Χορευτικός Όμιλος Νάουσας
  Τηλ/ Φαξ: +30 2284052971
  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
  Διεύθυνση: Νάουσα Πάρου 84401
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαιριάς Πάρου

  Τηλ: +30 2284091870, +30

  Φαξ: +30 2284091283

  Κιν: 6998413888

  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  Web: www.alikiparos.gr

  • Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» Άσπρου Χωριού Πάρου

  Τηλ: +30 2284042861

  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  Web: atlantisparos.blogspot.gr

  • Αναπτυξιακός Σύλλογος Μώλου - Τσουκαλιάς - Γλυφάδων «ΠΡΟΟΔΟΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

  Τηλ: +30 2284024730 (Μαρουσώ Τζανακοπούλου)

  Τηλ: +30 6974167782 (Μαριλέττα Κεφάλα)

  Τηλ: +30 2284041926 (Μοσχούλα Αντιπαριώτη)

  Web: proodosmolos.blogspot.gr