Αναζήτηση

Κώστος

Το χωριό Κώστος βρίσκεται 7χμ από την πρωτεύουσα του νησιού, Παροικία, και σε υψόμετρο 160 μ. Η γεωγραφική του θέση  λόγω της ιδιαιτερότητάς της, μακριά από την παραλία, στο κέντρο του νησιού σε υψηλό σημείο, έδωσε και τις πιθανές πηγές του ονόματός του.

Σύμφωνα δηλαδή με μια πρόσφατη εικασία η ονομασία "Κώστος" αποτελεί παράφραση του όρου "Acosta" που σημαίνει "μακριά από την παραλία". Από την άλλη μεριά, καθώς η ίδρυση του χωριού τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας, η ονομασία ενδεχομένως προκύπτει από τη λατινική λέξη "Custodia" που δηλώνει τη φρουρά, σκοπιά που πιθανότατα υπήρχε στο χωριό λόγω της τοποθεσίας του, εξασφαλίζοντας πανοραμική θέα της περιοχής.

Ωστόσο, υπάρχουν  και δύο ακόμα απόψεις πολύ διαφορετικές από τις προαναφερθείσες. Η μία ανάγει την ονομασία του χωριού στα άνθη του ομώνυμου λουλουδιού "Κώστος" που φυτρώνει στην περιοχή και η άλλη στην ύπαρξη ενός τελωνείου που μαρτυρείται εκεί και στο οποίο ζυγίζονταν και κοστολογούνταν τα εμπορεύματα με προορισμό το λιμάνι της Παροικίας.

Εξέχουσα μορφή του χωριού αποτελεί ο Αθανάσιος Πάριος (1722 – 1813), ο μεγάλος δάσκαλος του Γένους. Η φιλομάθειά του θα τον οδηγήσει από το μικρό χωριό στην Αθωνιάδα Ακαδημία και την ενασχόλησή του με τη φιλόσοφία, τη φυσική και τη ρητορική. Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει ένα μνημείο αφιερωμένο σ’ αυτόν ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης των κατοίκων ολόκληρου του νησιού καθώς και ο νεοανεγερθείς μεγαλοπρεπής Ναός. Ο Αθανάσιος Πάριος ανακηρύχθηκε άγιος το 1995 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Ιουνίου.

Αξιοπρόσεχτες εκδηλώσεις του χωριού αποτελούν τα τρία  μεγάλα πανηγύρια που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες στην μνήμη του Αθανάσιου Πάριου (24 Ιουνίου), της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) και του Αγίου Παντελεήμονος, προστάτη του χωριού, (27 Ιουλίου).

Ο επισκέπτης  μετά από μια βόλτα στα στενά κατάλευκα σοκάκια του χωριού, έχει την ευκαιρία να περάσει δροσερές καλοκαιρινές νύχτες  σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται γύρω από τη πλακόστρωτη πλατεία απολαμβάνοντας μοναδική σούμα ή κρασί συνοδευόμενη από τοπικές λιχουδιές, μαζί με τους απλούς και φιλόξενους κατοίκους του.