Αναζήτηση

Μοναστήρι

Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου

Στα βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας και καθώς συνεχίζει ο δρόμος μετά τις Κολυμπήθρες, θα βρεθείτε στο Μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο, στα δεξιά σας και έδωσε την ονομασία του στην ομώνυμη παραλία.
Η παραλία αποτελεί το κεντρικό σημείο ανάπλασης ολόκληρης της χερσονήσου του Αϊ-Γιάννη Δέτη, όπου ο Δήμος Πάρου δημιούργησε το Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου.
Αποτελεί ένα φυσικό καταφύγιο και μια άβαθη παραλία και απάνεμη, ακόμα και από τα πιο δυνατά μελτέμια, μια που οι γύρω λόφοι την αγκαλιάζουν γλυκά, ενώ μια συστάδα από αλμυρίκια, θαλάσσια δέντρα, προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες της. 
Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και δροσερή, ενώ η παραλία είναι οργανωμένη και ενδείκνυνται για οικογένειες, καθώς τα νερά της είναι ρηχά, ιδανικά για παιδικά παιχνίδια.
Για όσους αποζητούν περισσότερη ησυχία υπάρχει ο μικρός όρμος του Άι-Γιάννη στην είσοδο του Πάρκου κάτω ακριβώς από το μοναστήρι. Όσοι από σας θέλετε να συνδυάσετε το μπάνιο με περπάτημα υπάρχει η Τούρκου Άμμος που είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια και αποτελεί ιδανικό σημείο για όσους θέλουν να ξεφύγουν από την πολυκοσμία των γειτονικών παραλιών.
Άλλα μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε στο Πάρκο είναι ο ιστορικός Φάρος του Κόρακα στην άκρη της χερσονήσου, το καρνάγιο στην είσοδο του Πάρκου και το αμφιθέατρο που φιλοξενεί πλήθος από εκδηλώσεις και παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες, με το Φεστιβάλ στο Πάρκο να παρουσιάζει γνωστούς καλλιτέχνες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Ποικίλα θεατρικά και άλλα πολιτιστικά δρώμενα και εκθέσεις λαμβάνουν χώρα. Επίσης, το Τρίαθλο Πάρου και άλλες αθλητικές δραστηριότητες γίνονται εδώ κάθε χρόνο. Ακόμη υπάρχει ένα δίκτυο από χαρτογραφημένα μονοπάτια που φτάνει τα 7 χλμ. και κάνει το γύρο της χερσονήσου.

Πρόσβαση: Με καραβάκι από την Νάουσα ή οδικώς, με δικό σας μεταφορικό μέσο.

 

monastiri