Αναζήτηση

Γεωγραφία Πάρου & Ελλάδας

Η Πάρος βρίσκεται στην καρδιά των 24 κατοικημένων νησιών των Κυκλάδων και με την κεντροβαρική της θέση, αποτελεί κόμβο για την εξερεύνηση τους. Το νησί έχει σχήμα ελλειψοειδές, με 168 χλμ ακτογραμμής και βρίσκεται δυτικά του νησιού της Νάξου, ανατολικά της Αντιπάρου. Τα πλοία φτάνουν στο νησί μας σε λίγες ώρες. Η συνδεσιμότητα της είναι πολύ ανεπτυγμένη. Διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές, λιμάνι, αεροδρόμιο, μαρίνες, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, ταχυδρομεία, τοπική συγκοινωνία κ.ά. Στην πρωτεύουσα Παροικία είναι το κεντρικό λιμάνι ενώ υπάρχει και αγκυροβόλιο. Στην Νάουσα και στο Πίσω Λιβάδι λειτουργεί μαρίνα για τα σκάφη ενώ και από εκεί αναχωρούν εκδρομές στη Νάξο και τα γειτονικά νησιά. Το λιμάνι της Πούντας συνδέει την Πάρο με την Αντίπαρο.

Δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας προσφέρονται. Ιδιώτες γιατροί και φαρμακεία βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χωριό. Η Πάρος διαθέτει υγειονομικό αεροσκάφος για δωρεάν επείγουσες αερομεταφορές.

Το οδικό δίκτυο είναι από τα καλύτερα των Κυκλάδων. Υπάρχουν πολλά λεωφορεία πυκνής συγκοινωνίας, ενώ λειτουργούν επίσης και πολλά ταξί καθώς και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Παρά το ότι σε λίγες ώρες μπορεί κανείς να γυρίσει ολόκληρο το νησί, πάντα υπάρχει κάτι που περιμένει να το ανακαλύψετε.

 

Στο κέντρο της Πάρου υψώνεται ο ορεινός όγκος Μάρπησσα με τις κορυφές των Αγίων Πάντων και του Στρούμπουλα (800 μ.). Από τους λόφους αυτούς σε όλες τις διευθύνσεις απλώνονται περιμετρικά εκτάσεις που καλλιεργούνται και κατηφορίζουν πλαγιές με θάμνους και δένδρα, αλλά και νερά που καταλήγουν στις ακτές, πλάθοντας εκβολές με δέλτα και υγρότοπους, που τροφοδοτούνται από πολλούς χειμάρρους. Τα ασβεστολιθικά εδάφη της Πάρου αφήνουν το νερό να προχωρήσει σε βάθος και οι υπόγειες λεκάνες που δημιουργούνται, σχηματίζουν δεξαμενές νερού, που υδροδοτούν το νησί.

Η γη μας έχει μια από τις πιο πλούσιες χλωρίδες της Ευρώπης. Στολίζεται από τα υπέροχα αγριολούλουδα των βουνών, τα ανθεκτικά ξηρόφυτα των βράχων, ολόκληρες φυτοκοινωνίες στις ακρογιαλιές, αλλά και από μυρωδάτα θεραπευτικά βότανα στους χαμηλούς της λόφους.

Η πανίδα της Πάρου και ιδιαίτερα η ορνιθοπανίδα είναι πλούσια. Έχουν καταγραφεί πάνω από 200 είδη πουλιών που βρίσκουν την τροφή τους στις αλυκές, στους βοσκότοπους και τους υδροβιότοπους.

Εδώ βρίσκεται και η «Αλκυόνη», το εθελοντικό κέντρο αποκατάστασης και θεραπείας άγριων ζώων και πτηνών.

Η ιχθυοπανίδα των νερών του Αιγαίου, με 5.000 είδη ζωής, θριαμβεύει στην Πάρο, μια που έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή και το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο των Κυκλάδων.

europe_greece