Αναζήτηση

Διαδρομή χιλ. 19, ώρες 6

<< Πίσω

Παροικιά - Μαράθι - Λεύκες - Πρόδρομος – Μάρπησσα - Αγιος Αντώνιος - Πίσω Λιβάδι.

Η διαδρομή αυτή αποτελεί το Βυζαντινό και Μεταβυζαντινό οδικό δίκτυο του Νησιού που συνέδεε την πρωτεύουσα με τα ορεινά χωριά και τα χωριά της Ν.Α. Πάρου.

Ήταν σε χρήση για τις μετακινήσεις των κατοίκων και τη μεταφορά των προϊόντων από και προς το λιμάνι της Παροικίας τα χωριά και το Ενετικό Κάστρο του Κεφάλου που ήταν κτισμένο πάνω στο ανενεργό ηφαίστειο του Κεφάλου.

Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν μεγάλα πλακόστρωτα τμήματα (ιδιαίτερα στο τμήμα από Λεύκες-Πρόδρομο), τοξωτά παλιά γεφύρια, πηγάδια και πηγές, αιωνόβιοι ελαιώνες, κατοικίες, περιστεριώνες, ανεμόμυλοι μέσα σε μια φύση γεμάτοι μυρωδιές και χρώματα.

Η διαδρομή ξεκινά από την παραλία Λιβάδια Παροικίας, στη συνέχεια περνά δίπλα στην κοίτη του Έλητα ποταμού ανάμεσα στα πλατάνια και την παλαιοχριστιανική εκκλησία, ανηφορίζει προς το οροπέδιο Μαραθίου, διέρχεται δίπλα από το χώρο των Αρχαίων Λατομείων, όπου κατά την αρχαιότητα γινόταν η εξόρυξη του "Λυχνίτη" του φημισμένου Παριανού μαρμάρου, από το οποίο έγιναν τα καλύτερα γλυπτά και έργα τέχνης της αρχαιότητας και των Ρωμαϊκών χρόνων.

Με μία μικρή παράκαμψη μπορείτε να επισκεφθείτε τον Κώστο ένα πανέμορφο χωριό γενέτειρα του διδασκάλου του γένους Αγίου Αθανασίου του Παρίου.

Το μονοπάτι στη θέση Απάτη των Λευκών διέρχεται μέσα από ελαιώνες με υπεραιωνόβιες ελιές (χαρακτηρισμένες ως μνημεία της φύσης). Ξεκουραστείτε στα σκιερά καλντερίμια των Λευκών ενός χωριού που θεωρείται από τα ωραιότερα σε όλο το Αιγαίο, με τα παραδοσιακά καφενεία, τα παλιά παντοπωλεία, τα νεοκλασικά αρχοντικά, το Σπίτι της Λογοτεχνίας. Κάθε γωνιά και ένα θέμα για φωτογραφία.

Μέχρι εδώ η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες.

Από τις Λεύκες μέχρι τον Πρόδρομο είναι το πιο καλοδιατηρημένο και το πιο γνωστό κομμάτι αυτής της διαδρομής. Διέρχεται μέσα από ελαιώνες, δίπλα από ανεμόμυλους, πηγές, γεφύρια, τον ποταμό Χειρόλακα και φτάνει στον Πρόδρομο.

Αξίζει να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του χωριού που σκιάζουν βοκαμβίλιες σε όλα τα χρώματα, να ξεκουραστείτε στα καφενεδάκια, δοκιμάζοντας τοπικές λιχουδιές και μεζέδες.

Η διαδρομή συνεχίζεται προς τη Μάρπησσα, μία μικρή παράκαμψη από το γεφύρι της Μακριαλίμνης αξίζει για να χαρείτε τις ομορφιές των Μαρμάρων, με τις μαρμάρινες Γούρνες (μέλη κιόνων αρχαίου ναού), την επιβλητική Πέρα Παναγιά, τον ενοριακό ναό με το οικόσημο κάτω από το καμπαναριό και τα καφενεία της γραφικής πλατείας. Από κει ανηφορίζοντας φτάνετε στη όμορφη Μάρπησσα με τις κρυμμένες στην πρώτη ματιά ομορφιές της. Ο δαιδαλώδης παραδοσιακός της οικισμός δίκαια συγκαταλέγεται στους ωραιότερους του Αιγαίου, με τα όμορφα καλντερίμια, τα σκιερά “Βόλτα" τις παλιές και πολλές εκκλησιές, μοναδικά καμπαναριά, το Μουσείο Γλυπτικής "Ν.Περαντινός", το Λαογραφικό Μουσείο, την Βυζαντινή Πινακοθήκη, με λουλουδιασμένες αυλές και δρόμους.

Από την πλατεία Ανεμόμυλων ανηφορίζει ο δρόμος για το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου από το οποίο η θέα προς την Ν.Α. Πάρο και το μπουγάζι της Παροναξίας είναι μαγευτική. Τέλος κατηφορίζοντας φτάνετε στο επίνειο της Μάρπησσας το γραφικό Πίσω Λιβάδι. Στο Πίσω Λιβάδι αξίζει να επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Γεώργιο τον Θαλασσίτη. Γραφικά ουζερί, εστιατόρια και καφέ θα σας ξεκουράσουν στο τέλος αυτής της διαδρομής.

peripatos02

<< Πίσω