Αναζήτηση

Οι Πεταλούδες της Πάρου

<< Πίσω

Από την Παροικία και 7 χλμ. δυτικά, σίγουρα δεν περιμένετε να δείτε έναν καταπράσινο βιότοπο με πανύψηλα κυπαρίσσια, πλατάνια αλλά και αγριελιές και χαρουπιές, όλα αγκαλιασμένα με καταπράσινους κισσούς. Εδώ η βλάστηση είναι οργιαστική και τα νερά τρεχούμενα.

Πολυάριθμα σμήνη από πεταλούδες κάνουν το πάρκο αυτό σπίτι τους, το καλοκαίρι. Τα χρώματα τους είναι καφετί με κιτρινόλευκα περιθώρια και με κατακόκκινα τα δυο πίσω φτερά στο πέταγμα τους. Οι νεαρές πεταλούδες ταξιδεύουν νύχτα και φτάνουν στη κοιλάδα στην αρχή του καλοκαιριού. Όλη την ημέρα παραμένουν σχεδόν ακίνητες, σταματούν να τρέφονται, αφού έχουν αποθηκεύσει στο σώμα τους αρκετό λίπος, ενώ τον Αύγουστο θα ζευγαρώσουν. Δεν πρέπει να ενοχλούνται και να πετούν, γιατί έτσι καταναλώνουν την ενέργεια που έχουν αποθηκεύσει στο σώμα τους για την αναπαραγωγή και το φθινοπωρινό τους ταξίδι. Τον Σεπτέμβριο τα θηλυκά εγκαταλείπουν την Πάρο για να αποθέσουν τα αυγά τους σε άλλες πλούσιες σε βλάστηση περιοχές. Η κάθε πεταλούδα αφήνει περίπου 100 αυγά μικρότερα από ένα χιλιοστό και πεθαίνει. Και ένας νέος κύκλος της πεταλούδας ξεκινά.

Σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το πάρκο, βρίσκεται η μονή Χριστού Δάσους, ένας βυζαντινός νερόμυλος και ο ερειπωμένος Πύργος των Αλυσάφηδων.

Στο σπίτι της Πεταλούδας της Πάρου, θα βρεθείτε σ’ έναν κόσμο, δροσερό και ήσυχο, το μάτι σας θα χορτάσει τις πεταλούδες και το πράσινο και τ’ αυτιά σας θα ξεκουραστούν από τους ήχους τους τριζονιού, του τζίτζικα και του μπάμπουρα.

<< Πίσω